[DewereldMorgen] Polen voert Europees verzet tegen antipiraterijverdrag aan

Posted on


Tienduizenden Europeanen kwamen afgelopen weekend op straat om te protesteren tegen ACTA, een omstreden handelsverdrag tegen piraterij en namaakproducten. Na Polen aarzelen nu ook andere Centraal-Europese landen en zelfs Duitsland om het verdrag te ratificeren.

Zaterdag kwamen enkele honderden Polen hun ongenoegen uiten voor het presidentieel paleis in Warschau. Dat was niets in vergelijking met de hevige straatprotesten die twee weken geleden duizenden mensen op de been brachten in de grote Poolse steden. Maar nu was de buit eigenlijk al binnen: de Poolse regering heeft de ondertekening van ACTA uitgesteld en wil eerst een publiek debat voeren.
Vrije meningsuiting

ACTA is ontworpen als internationale wetgeving voor namaakgoederen, generieke geneesmiddelen en online inbreuken op het auteursrecht. Het verdrag laat de Europeanen duidelijk niet koud. Zaterdag waren er demonstraties in bijna elke EU-lidstaat: vijftienduizend betogers in München, tienduizend in Berlijn, vierduizend in Sofia, tweeduizend in Praag en honderden in andere Europese steden. […]

“Vooral de hoogopgeleide jeugd nam het de centrumrechtse regering van Donald Tusk kwalijk dat ze getekend had”, zegt socioloog Gavin Rae van de Kozminski-universiteit in Warschau. “Voor hen is het internet geen hobby, maar een levenswijze. Ze gebruiken het om te communiceren, contacten te leggen, informatie te delen en het belangrijkste: om te werken.”

Volgens Rae voelden de Poolse jongeren zich al verraden door de politieke elite van hun land, en was de ratificatie van ACTA de druppel die de emmer deed overlopen. “De werkloosheid in Polen is hoog en een op de drie werkt met een tijdelijk contract, om van de vele zelfstandigen nog maar te zwijgen. Vooral de jeugd is hier het slachtoffer van.”
Duitsland […]

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/02/14/polen-voert-europees-verzet-tegen-antipiraterijverdrag-aan